Reklama
 
Blog | Jindřich Přívratský

Průzkum GLOBSEC Trends 2020: Proč tolik Čechů věří Rusku a jeho dezinformacím?

Hned 36 % Čechů si myslí, že Rusko nepředstavuje hrozbu pro své sousedy ani pro země Evropské unie a NATO, 21 % Čechů ho pak dokonce považuje za strategického partnera. Odhalil to průzkum slovenského think-tanku Globsec, který se zaměřoval na geopolitické trendy v devíti zemích ve střední a východní Evropě za rok 2020. Konkrétně se tak autoři podívali na země V4, Rumunsko, Bulharsko, Srbsko, Černou Horu a Severní Makedonii.

Ačkoliv si Česká republika v porovnání s ostatními zeměmi zkoumaného regionu ve vztahu k Rusku a jeho dezinformačním narativům stojí relativně dobře, nedá se říct, že by čísla vyplývající z průzkumu byla nějak uklidňující, spíše naopak, jak ostatně napovídá už první odstavec. Kromě děsivých 36 %, znázorňujících, kolik Čechů si z nekončící ruské agrese a hybridní války mířené i proti jejich zemi vůbec nic nedělá, totiž výrazně pokleslo i procento obyvatel, kteří Rusko za hrozbu skutečně považují. Zatímco ve stejném průzkumu od Globsecu za rok 2019 ho za vážnou hrozbu označilo hned 52 % Čechů, v roce 2020 ho tak vidí pouze 43 % obyvatel.

Stejně tak výrazně poklesl i počet lidí, kteří by si přáli, aby se Česko nadále orientovalo převážně na Západ. Zatímco v roce 2019 tento názor sdílelo 37 % Čechů, v katastrofickém roce 2020 se s tímto názorem ztotožnilo pouze 29 % lidí. Hůře už na tom dle průzkumu bylo pouhé Bulharsko s 25 % podporou a Srbsko s 21 %, u kterého by se však na rozdíl od České republiky daly pro tuto skutečnost hledat aspoň nějaké racionální důvody.

Naopak východnímu směřování pak vyjádřilo podporu naštěstí pouhých 5 % Čechů (i zde je nicméně na rozdíl od minulého roku nárůst o 2 %), což se shoduje například s odhadovaným počtem lidí, kteří šíří v ČR dezinformace, jak je v červnu zmapoval STEM. Nízká podpora pro východní směřování nicméně představuje společný jmenovatel pro téměř všechny zkoumané země. Výrazně se vymyká pouze Černá Hora, kde se k východnímu směřování kloní hned 25 % všech tamních obyvatel.

S úbytkem podpory pro západní směřování však bohužel zároveň roste trend, kdy si čím dál více lidí přeje, aby se jejich země stala jakýmsi mostem mezi Západem a Východem, což dle průzkumu platí zejména pro Českou republiku. Ta totiž s 59 % podporou tohoto názoru mezi všemi zeměmi ještě spolu se Srbskem dokonce dominuje. Podobně vysokou podporu pak už má v tomto ohledu pouze Maďarsko s 56 %, ostatní země se pak v podpoře zdánlivé nestranickosti pohybují mezi 50 % a 37 %.

Co všechno pokles způsobilo a jakou roli v tom hraje například ricinová kauza – jejímuž vysvětlení, že byla rozpoutána dezinformací pracovníka ruské ambasády Igora Rybakova, však nemalá část obyvatelstva bohužel nevěří – se dá bez dalších konkrétnějších čísel přesně určit jen těžko, nepochybnou roli však dozajista hrál koronavirus. Kromě toho, že stočil pozornost českých občanů i médií úplně jiným směrem od stále více evidentní ruské agrese, tak pro Kreml vytvořil i příležitost, jak získat pomocí konspiračních teorií týkajících se covidu-19 důvěru i pro své další dezinformační narativy.

A s covidovými konspiracemi Kreml v České republice dle průzkumu skutečně zabodoval. Hned 43 % Čechů totiž věří, že skutečné počty lidí nakažených covidem-19 jsou nižší, než kolik české instituce tvrdí. Míra testování v ČR přitom není nijak valná, což si však Češi i kvůli dezinformacím nejspíše neuvědomují a v této konspiraci tak opět „dominují“ na prvním místě. Jen o něco málo úspěšný je pak narativ o tom, že covid-19 je fake, jenž slouží k manipulaci společnosti, kterému uvěřilo hned 36 % Čechů. Nejmenší, avšak stále markantní podporu pak získala teorie, že vakcína je určená pro implantování nano-čipů a následnou kontrolu obyvatelstva. Za pravdivou ji totiž považuje „pouhá“ pětina všech Čechů.

Právě díky důvěře v Ruskem šířené konspirační teorie o koronaviru pak podobně úspěšně procházejí i dezinformační narativy o tom, že vojenská moc Ruska zdaleka převyšuje tu americkou, ale i všechny další na světě. Že má Rusko nejsilnější armádu si totiž myslí hned 47 % Čechů. Podobně pak boduje i teze, že Rusko je vlastně náš slovanský bratr nebo že Západ obviňuje Rusko z jeho nezákonného chování v mnoha případech neprávem, kterým věří opět 47 %, respektive 43 % obyvatel ČR.

Úspěch proruské propagandy v roce 2020 se tak dá při pohledu na čísla jen těžko popřít. Zůstává tak otázkou, proč není problematika dezinformací vládou ve větší míře nijak adresována, jak ostatně dokládá i nárůst čísel při srovnání roku 2020 s rokem 2019. Kromě relativně abstraktních problémů, jako je mnohem větší podpora Čechů pro často ilegální ruské aktivity, totiž proruské dezinformace zjevně negativně ovlivňují i ty zcela jasně uchopitelné problémy. Ať už jde o nedůvěru v očkování, které dle prosincového průzkumu STEM odmítá v ČR hned 45 % lidí, nebo v počet nakažených, což pak logicky vede k porušování vládních opatření, které mají šíření pandemie utlumit.

Blog vzniknul v rámci projektu #Strážci, který se věnuje ruskému vlivu a dezinformacím.

Reklama